Dünyanın pek çok ülkesinin kendi aralarında bölgesel Marka Patent Ofisleri kurduğunu biliyoruz. Örneğin ARIPO- OAPI gibi.
Bu tip birlikler, uluslararası marka başvurusu yapmak isteyen kişi ve firmalara büyük kolaylık sağladığı için tercih edilmektedir. Wipo üzerinden başvuru yapmak isteyen bir kişi bu birliği seçtiğinde bu birliğe üye tüm ülkelerde başvuru yapmış oluyor. Bu durum ise başvurucuya hem ekonomik hem de emek- zaman bakımından katkı sağlıyor.
Başvurucu açısından kârlı bir sistem olan bu birlik üye ülkelere de çeşitli yararlar sağlamaktadır. Böyle bir iş birliği, üye ülkeler arasında ticari ilişkileri güçlendirecektir. Bu ilişkinin devamında serbest dolaşım, gümrük duvarlarının kaldırılması gibi ekonomik faydalar sağlanacaktır. Kısacası üye ülkeler arasında ekonomik bir güç birliğinin temelleri atılmış olacaktır.
Bu noktada Turan Marka ve Patent Ofisinin artık düşünülmesi ve hayata geçirilmesi Türk Dünyası için bir gerekliliktir. Türk Marka ve Patent Kurumunun öncülüğünde yapılacak çalışmalar neticesinde tüm Türk Devletlerinin katılımı ile kurulacak ortak marka ve patent ofisinin adı elbette Turan olacaktır. Birliğe üye olacak Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin katılımı ile kurulacak olan Turan Marka Patent Ofisi, Türk dünyasında çok önemli bir konuma sahip olacak belki de ekonomik birliğin temel taşı olacaktır.
Burada temel görev Türk Marka ve Patent Kurumuna düşmektedir. Marka ofisleri arasında yapılacak görüşmeler Ekonomi ve Sanayi Bakanlarının çalışmaları ile böyle bir birliğin kurulması Türk Dünyasında ekonomik iş birliğini güçlendirme anlamında çok ciddi faydalar sağlayacaktır.
Turan Marka ve Patent ofisi Türk Dünyası için bir ütopya değil, gerekliliktir. En kısa zamanda bu çalışmalara başlanması dileğiyle. 12.11.2020
MARKA VEKİLİ AV.ABDÜLKADİR ÖZ